Mitä huomioida autoa varattaessa

Mitä huomioida autoa varattaessa

Vinkit autoloman varaamiseen

Unelmaloman suunnittelu lähtee perustarpeistamme: mitä haluatte tehdä, minne mennä, milloin ja millaisessa ryhmässä matkustatte.

** Tiesitkö, että voit ajaa henkilöauton B-ajokorttiluvalla kaikkia automalleja, vaikka ajoneuvon majoituskapasiteetti vaihtelisikin kahdesta viiteen henkeen? **

Mikäli tarvitset kaverisi tai rakkaasi kanssa mahdollisimman ketterän kulkuneuvon ja kompaktin majoitustilan lyhyeksi ajaksi aivan harrastuskohteen kupeeseen, pakettiauton kokoinen retkeilyauto sisältää kaikki samat kodinomaiset toiminnallisuudet kuin matkailuautotkin. 

Suosittelemme kuitenkin valitsemaan tilavamman kahden hengen matkailuauton mm. pidemmälle lomareissulle, jolloin saatte sisätiloihin enemmän väljyyttä niin ruuanlaittoon, oleskeluun kuin makuutiloihin. Kaverin kanssa matkustavalle löytyy asuntoautoista erillissängyt, kun taas pariskunnalle erilaisia parisänkyvaihtoehtoja. 

Sängyn korkeus lattiatilasta vaihtelee sen mukaan kuinka suuri on auton ulkopuolelta avattava takaosan säilytystila (mm. golfbägien, surffilautojen, sukelluslaitteiston, hiihto- ja lasketteluvälineiden, pyörien ja lasten kärryjen kuljettamiseen).  

Pienen taaperon kanssa matkustavat valitsevat usein auton, jossa sänky ylettyy auton laidasta laitaan (Esim. VAN). Leikki- ja kouluikäisten vanhemmat ja isovanhemmat suosivat puolestaan takaosan kerrossänkyjä (TC Family), jolloin oleskelutila rauhoittuu lasten makuutilasta. Teinien kanssa matkustavat valitsevat yleensä alkovimallisen overcab -auton (TC Large), jossa tilava lisämakuuosa löytyy myös ajotilan päältä.

Kaikista malleista autoista löytyvät kodinomaiset perustoiminnot kuten keittiö vesialtaineen ja tilavine jääkaappeineen, kylpyhuonetila siistillä ja helppokäyttöisellä kemiallisella kasettivessalla ja suihkumahdollisuudella, sekä makuutilat laadukkaine sänkyineen ja runsaine säilytyskaappeineen.

 

Huomioi varustelu- ja palvelukokonaisuus

Mikäli vielä mietit lopullista matkailuauton vuokraamon valintaa, kiinnitä erityistä huomioita vuokrattavien autojen ikään ja kuntoon, miten autojen siisteys ja loppusiivous toteutetaan, mitä kuuluu auton perusvarustelutasoon ja mitkä ovat mahdollisuudet varustaa auto teidän tarpeisiin. Onko yksilöllinen varustelu ja huolto varmistettu ammattilaisten käsin vai luovutetaanko auto teille edellisen vuokraajan jättämässä tilassa? 

Kuinka joustavasti ja asiantuntevaa apua voitte niin vuokraamolla kuin 24/7 matkanne ajan? Auton nouto- ja palautus sekä loman aikainen asiakaspalvelu ja tekninen tuki on parhaimmillaan saatavilla 7 päivänä viikossa ja mihin aikaan vuorokaudessa tahansa. Entä luvataanko teille tarvittaessa sijaisauto?

Tarkasta kuuluuko vertailtavien palveluntarjoajien vuokrahintaan kattava ruuanlaitto- ja ruokailuvälineistö. Petivaatteet ovat yleensä tilattavissa lisävarusteina, sillä pohjoismaiset matkustajat ovat aina halunneet tuoda kotoa omansa.  

Asuntoautoissa käytetään nestekaasua ruuanlaittoon ja tilojen lämmittämiseen. Lisäksi jääkaappi viilentyy kaasulla majoittautuessa ilman sähkövirtakytkentää. Yleensä autot luovutetaan asiakkaalle täydellä bensatankilla ja täysillä kaasupulloilla, ja auto palautetaan samassa tilassa. Erityisesti talvireissuilla kaasua kuluu runsaasti auton lämmittämiseen. Vaihtokaasupulloja on nykyisin saatavilla edullisesti huoltoasemien lisäksi kauppojen pihapiireistä löytyvistä nestekaasuautomaateista, mutta voit ostaa vaihtokaasupullon myös vuokraamolta autoa palauttaessa. Tutustu siis palvelutarjoajan käytäntöön kaasupullojen osalta.  

Pääsääntöisesti kaikki autovuokraamot sallivat vapaan ajamisen Pohjoismaissa. Varmista kuitenkin kuuluuko palveluntarjoajan päivävuokrahintoihin rajoittamattomat ajokilometrit, jotta mahdollinen päiväkohtainen tai maksimiajomäärä ei rajoita lomasuunnitelmianne.

Myös siivousvastuut ja siisteystasot vaihtelevat. Tarkasta vuokrausehdoista, tuleeko auto palauttaa samassa tilassa kuin noudettaessa, jolloin asiakkaan vastuulle lankeaa sekä perusteellinen sisä- että ulkosiivous. Vai vaaditaanko asiakkaalta perusteellinen, tarkka sisäsiivous pois lukien ulkopintojen pesun. Vai tuleeko asiakkaan hoitaa vain kevyt sisätilojen siistiminen, tarkoittaen jätteiden poisviennin, likavesien ja vessan tyhjentämiset ja kevyen pintojen pyyhkimisen, jättäen vastuiden ulkopuolelle auton perusteellisen siivouksen niin sisältä kuin ulkoa. Vaivattominta loman kannalta voi olla lopulta loppusiivouspalvelun tilaaminen vuokraamosta.  

Tiesitkö sitä, että voit ottaa myös lemmikit mukaan? Silloin loppusiivouksen kylkeen tulee tilata erillinen lisäsiivouspalvelu, jolloin sisätiloihin toteutetaan ionisointikäsittely. Tässä erikoiskäsittelyssä sisätilojen pinnoista, tekstiileistä ja sisäilmasta poistetaan kaikki allergisoivat partikkelit, jonka myötä auto on jälleen allergiavapaa seuraavien matkustajien käyttöön.

Daniel Taipale

Selvitä vakuutukset ja vastuut

Jokaisessa autossa on valmiina lakisääteinen liikennevakuutus, mikä korvaa vastapuolen auto- ja henkilövahingot. Tämä lakisääteinen liikennevakuutus ei kata kuitenkaan vuokratun auton vahinkoja tai sen matkustajille koituneita vahinkoja. Auton vuokrauksen yhteydessä onkin hyvä selvittää millainen on palveluntarjoajan vakuutus vuokraamallesi autolle.  

Vuokra-auton törmäys- tai vahinkovakuutus kattaa usein varkaustilanteet ja vuokraamasi auton ulkopintojen vahingot jättäen vakuutuspiirin ulkopuolelle sisätilojen vahingot. Tämä juontaa juurensa käyttövastuiden määrittelystä. Ulkotilojen vahingoittumiseen ei voi aina itse vaikuttaa kuten onnettomuustilanteessa tai toisen auton tai eläimen törmätessä vuokra-autoon.  

Vaikkakin ulkovaurioita tapahtuu myös asiakkaan virhearvioinneista esimerkiksi ajettaessa liian matalaan tilaan kuten parkkihalliin tai huoltoasemien rakennusten läheisyydessä, mutta myös peruutettaessa puiden alle tai käännettäessä autoa liian ahtaissa tiloissa. Auton peruutustutka ja  -kamera eivät pysty havaitsemaan kaikkia riskikulmia. Tämän vuoksi suositellaankin, että apukuski siirtyy aina ulos varmistamaan, että ajoneuvolle on riittävästi tilaa jokaiseen suuntaan autoa käsiteltäessä erityisen ahtaissa paikoissa.  

Auton sisätilojen siisteys ja kunto on puolestaan täysin riippuvainen, miten vuokralainen käsittelee tiloja. Turvallinen ja taloudellinen ajaminen sekä auton toimintojen oikeanlainen käyttö käydäänkin yleensä huolellisesti läpi autoa noudettaessa.

Vuokraehdoissa täsmennetään vakuutusten ulkopuolelle jäävät tilanteet ja millaisin lisävakuutuksin asiakas voi turvata ne (kuten tuulilasin ja renkaat). Lisäksi ehdoissa määritellään vuokraajalle jäävä kulukorvausvastuu vahingon tai rikkoutumisen sattuessa. 

Omavastuuosuus tarkoittaa sitä maksimisummaa, jonka voi joutua korvaamaan vahingosta. Kuten autovuokrauksissa yleensä, asiakas voi pienentää omavastuuosuutta päiväkohtaisella lisämaksulla. Lisäksi matkustajilla tulee olla aina voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus, joiden kattavuus on hyvä varmistaa omasta vakuutusyhtiöstä.  

Hobby Caravan 

Unelmamatkasi kustannukset

Auton ikä, kunto, koko, varuste- ja peruspalvelutasot määrittelevät autovuokrauksen hintatason. Päiväkohtainen vuokrahinta vaihtelee yleensä vuokrausajankohdittain (kesä, syksy, talvi, kevät), mutta myös toimipisteittäin. Osa palveluntarjoajista vaatii tiettyä minimivuokrausaikaa, mutta TC ketjun vuokraamoissa minimivuokra-aika on yksi päivä ja maksimäärä on rajoittamaton. 

Mikäli haluat vuokra auton pidemmäksi aikaa kuin kaksi viikkoa, ota yhteyttä TC myyntitoimistoon. Asiakaspalvelijamme laskevat sinulle pitkän vuokrauksen erikoistarjouksen haluamallesi loman pituudelle, ajankohdalle ja autolle. Mikäli lähdette isolla kaveriporukalla tai perhetuttujen kanssa yhdessä autolomalle, suosittelemme jättämään varaukset yhdellä kertaa, jotta saatte hyödynnettyä molempiin autoihin 2+ varausedun.

** Tiesitkö, että on voit palauttaa auton eri paikkakunnalle kuin sitä noudettaessa?**

Näihin yhdensuuntaisiin matkoihin lisätään kuitenkin poikkeuksetta välimatkaan perustuva lisäpalvelumaksu. Mikäli olet kiinnostunut yhden suuntaisista kevätmatkoista Helsinki- Tukholma, Helsinki- Rovaniemi, Helsinki -Oslo, Helsinki-Tromso, tilaa TC uutiskirje ja pysy ajan tasalla rajoitetusta mahdollisuudesta nauttia yhdensuuntaisesta reissusta ilman lisäkustannuksia keväällä 2024. 

 Tilaa TC eNews

 

Hobby Caravan

Mikäli vielä mietit vaihtoehtoa toteuttaa lomasi omalla autollasi, muista, että matkailuautomatkalla säästyt hotelli- ja ravintolakustannuksilta. Leikki-ikäisille ajomatkat, tauko- ja ruokailutilanteet sujuvat lisäksi huomattavasti leppoisammin kun on hotellihuone pyörien päällä. Kaveriporukalle on puolestaan huomattavasti edullisempaa majoittua juuri liikkuvassa kodissa kalleimpina matkasesonkiaikoina ja korkeamman hintatason kohdemaissa. Lisäksi auton on kätevä pienellä paikkakunnilla tapahtumien yhteydessä tai syrjäseuduilla, sillä vapaata majoituskapasiteettia tai palveluja laisinkaan ei välttämättä ole edes saatavilla. 

Mikäli olet puolestaan harkitsemassa oman auton ostoa, suosittelemme valitsemaan myös matkailuautoja myyvän vuokraamon. TC ketjun matkailuautomyynti.fi tarjoaa Try-Buy-mahdollisuuden, jolloin pääset pidemmälle koeajomatkalle esimerkiksi talvilomallasi, pääsiäisen aikaan tai yksittäiselle rentouttavalle viikonlopulle juuri sillä automallilla, jonka ostoa harkitset. Vuokraushinta hyvittää ostohinnasta. Lisäksi markkinoilla on nykyisin tarjolla erilaisia rahoitus- , leasing- ja sijoitusmalleja, jotka ovat käteviä omaan autoon investoiville.

 

Tie kutsuu jo sinua ja matkaseuruettasi. Vastaa rohkeasti vapauden kutsuun.

 

Aloita karavaanarielämykset kanssamme:

Vuokraa matkailu- tai retkeilyauto joulun sukulaisreissulle, talvilomalle, pääsiäiseksi tai kesän elämyslomalle. 

Autovuokraus

HAAVEENA OMA AUTO? Tutustu ihmeessä ketjumme retkeily- ja matkailuautotarjontaan: 

Automyynti

Olemme tavattavissa tammikuussa Matka-messuilla 19.-21.1.2024 osastolla 6p50. Nähdään siellä!

LIPPUETU MATKA 2024 -MESSUILLE?  

 Tilaa TC eNews

**

 

 

Back to blog